Inom kiropraktik vet vi att ryggsmärta har en rad olika orsaker. Den kan bero på muskelsträckningar, överansträngning eller svaga muskler. Många vet dock inte att man kan få ont i ryggen efter att man intagit dagen efter piller för att avbryta en graviditet. Frågan är bara om man behöver en kiropraktor för att åtgärda den typen av värk. Det ska vi gå igenom i den här texten.

Det händer när du tar ett dagen efter piller

Många tror att dagen efter piller framkallar en tidig abort och därför kan leda till magont och ryggsmärta. Det är dock inte sant. Pillret innehåller istället ett hormon som gör att ägglossningen blir framskjuten så att inte spermierna kan komma i kontakt med ägget. Upplever du att du får ont i ryggen en tid efter att du tagit pillret så kan det alltså vara din ägglossning som blivit framskjuten till den tiden och gör att det smärtar i ryggen. Magont och ont kring svanken kan också vara en biverkning av pillret. Både dessa typer av smärtor är något som går över efter någon dag och behöver därför inte behandlas av en kiropraktor. Skulle din smärta kvarstå länge och bli allt för kraftig bör du dock söka läkare.

Hormoner och muskler

Det är inte bara hormonet i dagen efter piller som gör att musklerna kan smärta. Under en kvinnas månatliga cykel rör sig hormonerna upp och ned flera gånger. Brist på till exempel östrogen kan göra att man drabbas av muskelsmärta. Vanligt för den här typen av smärta är dock att den är övergående, därför behöver den inte behandlas.

Därför är dagen efter piller bra

Tvekar du inför att ta ett dagen efter piller? Det borde du inte göra. Att ta ett piller är långt mycket mer skonsamt än att tvingas göra en abort senare i graviditeten. Den smärta du eventuellt kommer att uppleva är oftast inte så stark och dessutom övergående. Det är också möjligt att din mens kommer att skjutas fram en aning av pillret, men detta kommer snart att stabiliseras igen. Att ta ett dagen efter piller innebär kort och gott bara att du tillsätter ett hormon som gör att ägglossningen skjuts upp. Pillret finns att köpa på apoteket, du behöver alltså inte gå till läkare först. Det beror på att pillret bör tas så fort som möjligt, senast dagen efter samlag, för att kunna fungera korrekt. Om det skulle ha gått längre tid än så så finns det en annan typ av piller att ta. Dessa fungerar upp till fem dagar efter att du har haft samlag. Var inte rädd för att fråga apotekspersonalen om råd. De är kunniga och hjälper dig gärna så att du kan få tag på det piller som passar dig och din situation bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *